Πρόσωπο Nartura

Ο τίτλος «ΠΡΟΣΩΠΟ ΝΑΡΤΟΥΡΑ» απονέμεται από το σωματείο μας μία φορά για κάθε έτος, σε μία προσωπικότητα -μέλος ή μη του σωματείου μας-, που θεωρούμε ότι πληροί απόλυτα τις προϋποθέσεις για αυτόν τον τίτλο. Οι προϋποθέσεις για να λάβει κάποιος αυτόν τον τίτλο, είναι:

  • Η απόλυτη ταύτιση της φιλοσοφίας και της στάσης ζωής του με τη δική μας φιλοσοφία για την τέχνη, τη φύση και τον άνθρωπο.
  • Να είναι άνθρωπος της φύσης και της τέχνης, και να το έχει αποδείξει έμπρακτα, με σεβασμό και ανιδιοτέλεια, μέσα από τη δική του, προσωπική διαδρομή.
  • Να έχει επιδείξει κοινωνική ευαισθησία, σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς μας.

Σκοπός της θέσπισης και της απονομής του τίτλου είναι η δημιουργία μιας αφορμής, ώστε να εκφράσουμε ευρύτερα, την εκτίμησή μας στο πρόσωπο αυτό, αναδεικνύοντας το έργο του και αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του στον πολιτισμό, σε κάθε του έκφανση.

Ο τίτλος απονέμεται σε κάθε Ετήσια Γενική Συνέλευση και αφορά στο προηγούμενο έτος.

Παράλληλα με τον συγκεκριμένο τίτλο, τα πρόσωπα αυτά αποκτούν και την ιδιότητα του Επίτιμου Μέλους του σωματείου.

Τα ΠΡΟΣΩΠΟ ΝΑΡΤΟΥΡΑ από το 2017 μέχρι και το 2020 είναι τα εξής:

Κώστας Ξυδέας
2020

Διοικητής του Συλλόγου Εθελοντών «ΓΑΙΑ». Η αμέριστη στήριξη στο σωματείο, όπου αυτή κρινόταν απαραίτητη, καθώς και η αέναη και πολύτιμη προσφορά του με πίστη και αυτοθυσία για το κοινό καλό ήταν η αιτία αυτής της επιλογής.

Βασίλης Παπαευσταθίου
2019

Πολιτικός Μηχανικός και υποψήφιος διδάκτορας Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ένας από τους συνιδρυτές της Filmhouse/Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή, στάθηκε στο πλευρό του σωματείου, παραχωρώντας δυσεύρετες κινηματογραφικές ταινίες ελληνικού και παγκόσμιου ρεπερτορίου, με σκοπό την προβολή τους σε χωριά της Δυτικής Μάνης. Από το 2021 ήρθε στην οικογένειά μας ως μέλος.

Αλέξης Σαφαρής
2018

Γλύπτης και δραστήριο μέλος του Τμήματος Γλυπτικής του σωματείου. Η προσφορά του, μέσω της τέχνης του, αποτελεί σημείο αναφοράς στη νεότερη ιστορία του τόπου. Είναι δημιουργός του εικαστικού, βοτανικού πάρκου, όπου βρισκόταν η καλύβα του Καζαντζάκη στην παραλία της Καλόγριας στη Στούπα Δυτικής Μάνης.

Peter Kraiijmes
2017

Iδρυτής και επικεφαλής της καλλιτεχνικής ομάδας Arts Club Stoupa, με την οποία συνδιοργανώθηκε το πρώτο φεστιβάλ του σωματείου «Καζαντζάκης & Ζορμπάς στη Στούπα, 100 χρόνια μετά». Αείμνηστο, πια, μέλος του σωματείου μας, από τον Ιανουάριο του 2020.